De juridiske konsekvenser af skilsmisse og separation
Når et ægteskab ender i separation eller skilsmisse, åbner det op for en række juridiske overvejelser, der skal tackles. Det kan være, hvem der skal have forældremyndighed og samvær med eventuelle fælles børn? Hvordan skal parrets fælles økonomi deles? Hvad med fælles gæld, bolig og andre aktiver? Der er også mere personlige aspekter at tage stilling til, såsom arv og skifte. Denne artikel vil give dig et overblik over de juridiske aspekter, som par skal være opmærksomme på ved skilsmisse og separation.
Indholdsfortegnelse
Forældremyndighed og samværsret
Forældremyndighed og samværsret er blandt de mest følsomme spørgsmål ved en separation eller skilsmisse. Forældremyndighed refererer til rettigheder og ansvar for at træffe beslutninger om barnets liv, mens samværsret omhandler den tid, som hver forælder tilbringer sammen med barnet. Det ideelle scenarie er, at forældrene når til enighed om disse spørgsmål uden retslig indblanding.
Hvis I ikke kan blive enige om en samværsordning, kan I søge hjælp i Familieretshuset.
Familieretshuset kan enten træffe en beslutning eller henvise sagen til familieretten. Det er vigtigt at bemærke, at Familieretshuset ikke altid kan håndtere jeres henvendelse. De gør det kun, hvis der er vigtige ændringer i barnets situation eller jeres forhold, eller hvis de mener, det er til barnets bedste. Ellers er de nødt til at afvise jeres henvendelse ifølge reglerne. En af Familieretshusets vigtigste opgaver er at sikre, at barnet beskyttes mod forældrenes vedvarende konflikter.
Deling af fælles økonomi
Når ægteskabet ophører, skal du, hvis I ikke har en tinglyst ægtepagt, deltage i et økonomisk opgør, som kaldes bodeling. Det kan være en kompleks proces, da der er mange faktorer, der skal overvejes og besluttes.
Efter separation eller skilsmisse skal ægtefællerne afgøre, hvordan de deler deres fælles økonomi. Dette omfatter aktiver som ejendom, biler, opsparing og investeringer samt eventuelle gældsforpligtelser. Det anbefales stærkt at søge juridisk rådgivning for at sikre en retfærdig og lovlig fordeling af økonomiske aktiver og gæld.
Hvis I ikke kan blive enige om bodelingen, kan I søge hjælp hos skifteretten. I kan anmode om skifterettens hjælp fra det øjeblik, hvor en af jer eller begge har søgt om separation eller skilsmisse ved Familieretten.
Underholdsbidrag/ægtefællebidrag
Når du bliver skilt, kan din tidligere partner muligvis give dig økonomisk støtte hver måned efter skilsmissen. Dette kaldes ægtefællebidrag, selvom det ofte omtales som hustrubidrag, hvilket ikke er helt præcist, da både mænd og kvinder kan modtage det.
Ægtefællebidrag kan være nødvendigt, hvis den ene ægtefælle har behov for økonomisk støtte efter separationen eller skilsmissen. Det kan være til den anden ægtefælle eller til børnene. Betaling af underholdsbidrag afhænger af flere faktorer, herunder indkomst, behov og omstændigheder.
Hvis du mener, at du har ret til ægtefællebidrag, er det bedst at starte med at tale med din tidligere ægtefælle. Det ville være mest enkelt, hvis I kan blive enige og selv lave en aftale om bidraget.
En aftale om ægtefællebidrag har to vigtige dele:
Bestemmelse af bidragets størrelse, som fastlægger den månedlige betaling.
- Fastlæggelse af bidragets varighed, som angiver, hvor mange år betalingen skal fortsætte.
Hvis I kan nå til enighed om en aftale, anbefaler vi, at I nedskriver den. Det er en god idé at inkludere regler for, hvordan bidragets størrelse og varighed kan ændres, hvis jeres situation ændrer sig i fremtiden.
Hvis I ikke kan blive enige om aftalen (f.eks. om størrelsen af bidraget) eller om, hvorvidt din tidligere ægtefælle overhovedet skal betale bidrag til dig, har du mulighed for at ansøge Familieretshuset om ægtefællebidrag. Familieretshuset vil derefter vurdere, om du har ret til at modtage bidraget.
Hvornår og hvor længe skal der betales ægtefællebidrag?
Underholdsbidrag kan blive pålagt en ægtefælle enten midlertidigt eller på lang sigt afhængigt af omstændighederne. Midlertidige betalinger kan finde sted under separationen, mens langsigtede betalinger ofte følger en skilsmisse og kan vare indtil ægtefællens økonomiske forhold ændrer sig betydeligt.
Du har mulighed for at vælge, hvor længe du vil betale. Hvis der er uenighed, vil Familieretten afgøre, hvor længe betalingen skal fortsætte. Normalt strækker betalingsperioden sig fra 1 til 10 år. I sjældne tilfælde kan Familieretshuset dog beslutte, at bidraget skal betales uden en bestemt tidsramme.
Hvis din tidligere ægtefælle dør, eller hvis du gifter dig igen, ophører pligten til at betale bidrag automatisk. Desuden kan Familieretshuset frakende dig retten til at modtage bidrag, hvis du flytter sammen med eller på anden måde modtager økonomisk støtte fra en anden person.
Sådan beregnes størrelsen af underholdsbidraget
Størrelsen af underholdsbidraget fastsættes normalt baseret på en analyse af parternes økonomiske situation, herunder indkomst, udgifter og eventuelle børns behov. Domstolen eller parterne selv kan anvende retningslinjer og beregningsmetoder for at bestemme et passende beløb.
Hver situation er forskellig, men her er, hvad du kan forvente at modtage i ægtefællebidrag:
Situation |
Forventet bidrag |
Din tidligere ægtefælle tjener under ca. 290.000 kr. om året |
Du modtager højst sandsynligt ikke noget bidrag. |
Begge har almindelig indkomst |
Normalt vil du få et bidrag, der svarer til en femtedel af forskellen mellem jeres indtægter. |
Du har meget lidt eller ingen indkomst |
Du modtager et bidrag baseret på almindelig indkomst, som er fastsat til 130.000 kr. årligt (selv hvis det er 0 kr.). |
Hvis din ægtefælle tjener mellem ca. 290.000 kr. og 310.000 kr. årligt. |
Du vil sandsynligvis modtage mindre end en femtedel af forskellen mellem jeres indtægter. |
Hvis din indkomst er mellem 300.000 kr. og 340.000 kr. eller mere om året. |
Typisk vil du ikke modtage noget bidrag, hvis din tidligere ægtefælle ikke har en meget høj indkomst. |
Din tidligere ægtefælle har en høj udgift til bidrag. |
Hvis din tidligere ægtefælles udgifter til bidrag overstiger en tredjedel af deres indkomst, vil ægtefællebidraget blive reduceret. |
Hvis din tidligere ægtefælle ikke betaler de aftalte bidrag, kan du bede Udbetaling Danmark om hjælp til at inddrive dem. Skattestyrelsen kan tilbageholde beløbet fra din tidligere ægtefælles løn for at sikre, at du får det, du har ret til.
For at søge hjælp hos Udbetaling Danmark skal du vedlægge dokumentation for bidragsaftalen, uanset om den er oprettet af jer selv eller Familieretshuset/Familieretten.
Ansøgning om udbetaling og opkrævning af ægtefællebidrag foregår på borger.dk. Du altid kontakte os for rådgivning.
Deling af fælles gæld
Når I hver især har gæld, er I hver især ansvarlige for den. Hvis I sammen har påtaget jer gælden, f.eks. ved at købe et hus eller en bil sammen, er I begge ansvarlige for den.
Selv efter en separation eller skilsmisse forbliver ansvaret for at betale gælden intakt. Det gælder også, hvis jeres hjem går på tvangsauktion.
Arv
Ved separation eller skilsmisse bortfalder arveretten mellem ægtefæller, medmindre der er særlige omstændigheder. I perioden indtil bevillingen eller dommen er på plads, gælder arveretten stadig, og hvis en ægtefælle dør i denne tid, vil den anden stadig arve. Dog mister man retten til udbetalinger fra hinandens pensioner og forsikringer, hvis skilsmissen bevilges eller dømmes. Det anbefales at angive begunstigede hos forsikrings- eller pensionsselskabet og oprette et testamente for at klargøre forholdene i "mellemperioden".
Ændringer i testamente, forsikringer og pensionsordninger
Det er klogt at tjekke sine forsikringer, når man går igennem en skilsmisse.
Når I bliver skilt og flytter, er det kun den ene af jer, der kan beholde familieforsikringen. Den anden bliver nødt til at tegne en ny forsikring.
Det er også en god idé at tale med dit forsikringsselskab for at sikre, at de rigtige personer er registreret til at modtage forsikringspenge, hvis du går bort.
Ved skilsmisse behøver man normalt ikke at ændre eller annullere sit testamente. Når ægteskabet ophører, mister ægtefællerne retten til at arve hinanden, og gensidige testamenter anses også for at være annulleret ved skilsmisse.
Der kan dog være situationer, hvor det er nødvendigt formelt at tilbagekalde et testamente. For eksempel hvis der er uhensigtsmæssige eller uklare formuleringer, som reelt kan betyde, at din tidligere ægtefælle arver dig efter din død, selv om I ikke har været gift i mange år.
Vi anbefaler altid, at du rådfører dig med en advokat, der kan rådgive om juridiske forhold og føre retssager i retten. Som udgangspunkt skal du selv betale for din advokat, men du kan i visse situationer søge om fri proces, hvilket betyder, at staten betaler for advokatbistanden.