Hvis en forælder ikke overholder samværsaftalen

Når forældre er skilt eller bor hver for sig, er det vigtigt for barnets trivsel, at en aftalt samværsordning bliver overholdt. Hvis en af jer oplever, at samværsordningen ikke bliver respekteret, kan det være både frustrerende og bekymrende. Heldigvis er der hjælp at hente.
Samværet

Hvad kan du gøre, hvis samværsordningen ikke bliver overholdt?

Familieretten kan hjælpe dig med at få dit barn tilbage, hvis den anden forælder ikke overholder jeres samværsordning. Dette kaldes "fuldbyrdelse" og indebærer, at retten kan gribe ind for at sikre, at barnet bliver afleveret tilbage til den forælder, som har ret til samvær eller bopæl.

For at få hjælp fra Familieretten kræves det, at der findes en gyldig aftale eller afgørelse om samvær. Dette kan være:

  • En afgørelse fra Familieretshuset eller Familieretten. Herunder også en eventuel midlertidig afgørelse.
  • En skriftlig samværsaftale mellem jer som forældre med en "tvangsfuldbyrdelsesklausul". En mundtlig aftale eller en aftale uden denne klausul er ikke nok.  En skriftlig samværsaftale skal være underskrevet af begge forældre og indeholde en tvangsfuldbyrdelsesklausul for at være gyldig.

 

Hvordan søger du hjælp fra Familieretten?

  1. Start en sag på minretssag.dk: Her kan du indgive en anmodning om at få barnet udleveret, hvis den anden forælder ikke følger samværsordningen.
  2. Deltag i mødet: Familieretten vil som regel indkalde jer begge til et møde for at forsøge at finde en løsning. Hvis det ikke lykkes, kan retten træffe en afgørelse.

Det kan være nødvendigt at vedlægge dokumentation for den eksisterende samværsaftale eller afgørelse ved indgivelse af anmodningen.

 

Mulige handlinger fra Familieretten

Hvis det vurderes at være i barnets bedste interesse, kan Familieretten vælge at:

  • Idømme den forælder, der ikke overholder samværet, tvangsbøder.
  • Sørge for, at barnet bliver hentet med politiets hjælp (som sidste udvej).
  • Holde den tilbageholdende forælder tilbage, så barnet kan afhentes.

Derudover kan Familieretten tildele erstatningssamvær, såfremt betingelserne herfor er opfyldt.

 

Hvad hvis der ikke findes en samværsaftale?

Hvis der ikke findes en aftale eller afgørelse, og den ene forælder tilbageholder barnet, kan Familieretten i nogle situationer stadig hjælpe. Dette gælder f.eks., hvis forælderen med fuld forældremyndighed ønsker barnet udleveret, eller hvis barnet har boet fast hos den ene forælder i længere tid og der er en risiko for, at barnets trivsel er truet.

 

Sådan sikrer I en holdbar samværsordning

Det kan være en god idé at:

  • Udarbejde en skriftlig samværsaftale med en tvangsfuldbyrdelsesklausul. Det kan være en god idé at få juridisk rådgivning ved udarbejdelsen af samværsaftalen for at sikre, at den opfylder alle juridiske krav.
  • Anvende aftaleskabeloner fra Familieretshuset, som allerede indeholder denne klausul.
  • Angive klare og præcise datoer og tidspunkter for samvær i aftalen.
  • Det er vigtigt at opdatere samværsaftalen, hvis der sker væsentlige ændringer i forældrenes eller barnets situation.

Familieretten er til for at hjælpe forældre og sikre barnets bedste. Hvis I står i en vanskelig situation, kan det være en tryghed at vide, at der findes systemer, som kan hjælpe jer med at få en løsning. For mere information, kan du besøge Domstolenes hjemmeside eller Familieretshusets hjemmeside.

 

Hvorfor er det vigtigt, at du får en advokat?

Det kan være både juridisk kompliceret og følelsesmæssigt udfordrende at navigere i en sag om overtrædelse af samværet. En erfaren familieadvokat kan hjælpe dig med at forstå dine rettigheder og muligheder, sikre, at alle nødvendige dokumenter er på plads, og guide dig gennem processen i Familieretten. En advokat kan også være din stemme i sagen og arbejde hen imod den løsning, der bedst beskytter både dig og dit barns interesser.

Har du spørgsmål?

Tøv ikke med at kontakte os for en uforpligtende samtale med en af vores familieadvokater.

Send os en sikker mail