Ved Dødsfald | En guide til juridisk og praktisk hjælp

Maj 2024
Når man mister en person, man holder af, opstår der følelser af tab og tomhed. Sorgen fylder, og det kan være udfordrende at håndtere de juridiske og praktiske spørgsmål, der følger med.
Ved Dødsfald En Guide Til Juridisk Praktisk Hjælp

Vi hjælper med at skabe overblik

Familien behøver ikke selv håndtere de juridiske spørgsmål, der opstår. Vores advokater står altid til rådighed for at besvare dine spørgsmål. Vores mål er at give dig svar på dine juridiske spørgsmål inden mødet i skifteretten. Vi vil gerne hjælpe med at gøre den svære tid mere overskuelig ved at tilbyde vores professionelle rådgivning, så du får ro til at bearbejde din sorg og fokusere på at komme videre.

 

Hvad skal du gøre som pårørende ved et dødsfald?

Hvis du står over for den triste situation, at en af dine nærmeste er afgået ved døden, bør du straks kontakte en bedemand, der kan hjælpe med at anmelde dødsfaldet.

Desuden skal alle dødsfald anmeldes til sognepræsten, som informerer skifteretten. Du bør derfor også informere den lokale sognepræst om dødsfaldet som en af de første handlinger. På dødsanmeldelsen skal du angive den person, som skifteretten senere skal kontakte.

 

Må jeg rydde dødsboet?

Du må ikke fjerne værdier fra dødsboet, før det er besluttet, hvordan det skal behandles, og hvem der skal arve. Som arving må du derfor ikke røre afdødes ejendele, ejendom eller formue, før du har haft møde med skifteretten.

 

Hvem skal betale regningerne ved dødsfald?

Det er vigtigt at give besked til banken om dødsfaldet, og ofte er det nødvendigt at standse automatiske betalinger med det samme. Undlad at hæve penge fra den afdødes bankkonti eller bruge deres kontanter. Glem ikke at afmelde abonnementer til f.eks. avis, telefon og andre klubmedlemskaber.

 

Hvornår skal jeg kontakte en advokat?

Det er typisk en god idé at kontakte os inden for kort tid efter begravelsen. Hvis den afdøde havde en virksomhed, anbefaler vi at komme i kontakt med os så hurtigt som muligt efter dødsfaldet.

Bobehandling

Afhængig af boets størrelse er der forskellige måder at håndtere det på:

  • Hvis afdøde efterlader mindre end 40.000 kr. (51.000 i 2024), bliver det til boudlæg, hvor de pårørende dækker begravelsesudgifterne uden at hæfte for afdødes gæld.
  • Uskiftet bo er en løsning for gifte personer. Dette er længstlevendes ret, hvis man har fællesbørn, mens det kræver samtykke fra afdødes eventuelle særbørn. Det er vigtigt at overveje gæld, forsikringer og erstatninger, før man beslutter sig for uskiftet bo.
  • Dødsboer behandles af skifteretten, der vurderer familieforhold, formue og testamente for at vælge den bedste skifteform. Pårørende bliver typisk kontaktet af skifteretten efter dødsfaldet.

Skifteformer

  • Privat skifte kan anvendes, hvis alle arvinger er enige. Advokaten kan håndtere boet med en fuldmagt fra arvingerne og tage sig af fordeling af ejendele, opgørelser til skattevæsenet og endeligt regnskab. Alternativt kan arvingerne selv skifte – de skal alle være enige om denne fremgangsmåde.
  • Bobestyrer skifter boet, hvis der er usikkerhed om formuens størrelse, arveforhold eller uenighed blandt arvingerne. Valget af skifteform påvirkes af faktorer som testamente, familie og formue.

Hos Advokathuset Funch & Nielsen har vi mange års erfaring og viden til at besvare dine spørgsmål, og til at sikre en juridisk korrekt dødsbobehandling.

Kontakt os sikkert, både som privatperson og virksomhed/myndighed.

Kontakt os