Genstandsbestemt sumsæreje: Spar skat og planlæg for fremtiden

Juli 2024
Er du interesseret i at sikre, at dine arvinger får mest muligt ud af din formue uden at betale unødvendige skatter? Genstandsbestemt sumsæreje, ofte omtalt som dødsfaldsæreje, kan være den løsning, du søger.
Genstandsbestemt Sumsæreje

Hvad er genstandsbestemt sumsæreje?

Genstandsbestemt sumsæreje (af nogen kaldet dødsfaldssæreje) er en form for særeje, som blev en mulighed i 2008. Anvendt rigtigt er det en form for særeje, der kan hjælpe med at minimere skat ved overførsel af formue til arvinger ved dødsfald. Mange henvender sig til os for at høre om muligheden for at spare skat gennem denne metode, men det kan være svært at forstå de komplekse regler. Her vil vi forklare, hvad genstandsbestemt sumsæreje indebærer og hvordan det kan være gavnligt.

 

 

Hvem kan drage fordel af genstandsbestemt sumsæreje?

For at genstandsbestemt sumsæreje skal være relevant, skal du opfylde følgende betingelser:

  1. Du skal være gift.
  2. Din samlede formue skal være så stor, at dit bo bliver skattepligtigt. Dette betyder en samlet formue på over 6,6 millioner kroner (2024-tal) for et ægtepar (ca. 3,3 millioner kroner per person).

Desuden skal du eje aktiver, som der hviler en udskudt skat på, såsom kapitalandele, værdipapirer eller forretningsejendomme.

 

Hvordan fungerer genstandsbestemt sumsæreje?

Når disse betingelser er opfyldt, kan du oprette en ægtepagt, hvor en bestemt andel af din formue udpeges som særeje. Dette særeje skal være under grænsen for skattepligt, hvilket medfører, at skatten på disse aktiver ikke skal betales ved opgørelsen af boet efter førstafdøde.

 

Fordele ved genstandsbestemt sumsæreje

  • Skattebesparelse: Ved at sørge for, at særejets værdi ligger under grænsen for skattepligt, kan man undgå den udskudte skat på særejeaktiverne. Det betyder, at både et særejebo og et fællesbo skal etableres.
  • Generationsskifteplanlægning: Det er en effektiv metode til at overføre mere værdi til dine arvinger uden at blive pålagt høj skat.
  • Lavere afgift: Efter den førstafdøde ægtefælles død kan formuen nedbringes gennem afgiftspligtige gaver, som kun er pålagt en boafgift på 15 %, i modsætning til en skat på 50 %.

 

Sådan kommer du i gang

  1. Vurder din formue: Afklar om din samlede formue og opfylder kravene for skattepligt og om du har aktiver med påhvilende udskudt skat.
  2. Opret ægtepagt: Få hjælp til at oprette en ægtepagt, der udpeger en del af din formue som særeje.
  3. Planlæg langsigtet: Overvej mulighederne for yderligere skatteoptimering og nedbringelse af formuen gennem gaver.

Få styr på dine midler, og giv dine arvinger den bedst mulige økonomiske start.

 

Få professionel rådgivning

Hos Advokathuset Funch & Nielsen tilbyder vi rådgivning om generationsskifte og optimering af formueforhold både i levende live og ved død. Vi kan hjælpe dig med spørgsmål om dødsboskat og boafgift og sikre at dine dispositioner er juridisk gyldige og fordelagtige for dine arvinger.

Kontakt os for en individuel rådgivning

Har du brug for en skræddersyet løsning? Kontakt os for en individuel drøftelse, hvor vi sammen kan finde den bedste løsning for dig og din situation.

 

Send os en sikker mail